Dans en Yoga aan de voet van de duinen

dkgeel

In de laatste dagen van de winter… kan het verlangen naar lente zo intens zijn. Dat verlangen gaan we eruit dansen, vorm geven in je eigen unieke beweging. De Dansweekenden van Dansklooster kenmerken zich door een grote mate van vrijheid, want daarin ligt volgens ons de sleutel tot contact, liefdevolle verbinding en het vermogen om je eigen proces de ruimte te geven. Stap in een weekend waarin je eigen speelsheid, zachtheid en kracht herontdekt. Het weekend wordt in de basis begeleidt door Michael, Mathilda en Coby.
De yoga wordt deze dagen verzorgd door Marlieke van der Sar. Ze geeft Vijnana Yoga. Dit is een relatief onbekende vorm van yoga en daarom legt Marlieke het hieronder in haar eigen woorden uit.
We zijn deze dagen te gast op het natuurterrein van Dopersduin. Het ligt tegen de schitterende Schoorlse duinen aan. Naast het terrein ligt het hoge stille klimduin dat je uitdaagt… Op het terrein zelf staat een kerkje en dat is ons onderkomen in dit weekend. Midden in de natuur met veel ramen en een fijne dansvloer. In het programma zit natuurlijk voldoende vrije ruimte om ook lekker naar zee te gaan.

Vijnana Yoga volgens Marlieke
Vijnana Yoga gaat uit van de eenheid van meditatie-ademhaling-houdingen-filosofie. Het is een simpele en sobere beoefening/bestudering van deze vier elementen.
De meditatie is in stilte: wanneer je het lichaam zittend stil houdt, raast de geest nog even door, maar het wordt hoe dan ook rustiger, als zand in een glas water bezinkt het. De geest wordt rustig, helder en stabiel en kan geobserveerd worden. In de yogales is er 5/10 minuten stilte meditatie.
De ademhaling (pranayama) is een ontmoeting van de heldere, ontspannen geest met de ademhaling in het lichaam. De oefeningen zijn subtiel en vragen zachte aandacht. We leren een heel vanzelfsprekend deel van onszelf opnieuw kennen.
De houdingen (asana) worden rustig en precies uitgevoerd en in een flow. De zonnegroet vormt de basis, en verder worden de klassieke houdingen geoefend. Houdingen worden niet aangeleerd vanaf een plaatje, maar opgezocht van binnen uit.
Het spirituele en filosofische pad dat yoga heet is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het lichaam, de geest en de ademhaling zijn in India al eeuwenlang een onderwerp van praktische studie. De teksten hierover, en de commentaren erop, zijn een bron van kennis en inzicht en zijn dan ook onmisbaar als je yoga bestudeerd.

Nieuwsgierig? Op de pagina van Dansklooster kun je nog meer lezen en zie je hoe je je kunt inschrijven.

Reacties zijn uitgeschakeld. .

%d bloggers liken dit: